Nacionalna sajber konferencija

Informaciona bezbednost, kao ključna komponenta savremenog društva, sve više dobija na značaju. Ova tema je bila u centru pažnje Nacionalne sajber konferencije koja je održana 17. oktobra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Organizovana od strane Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL i Fondacije “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS), konferencija je okupila stručnjake iz oblasti sajber bezbednosti, predstavnike vlade, kao i akademske zajednice.

Uloga RATEL-a i RNIDS-a u Informacionoj bezbednosti

RATEL i RNIDS igraju ključnu ulogu u očuvanju informacione bezbednosti u Srbiji. RATEL, kao regulatorno telo, odgovorno je za uspostavljanje i nadzor nad tehničkim standardima i pravilima ponašanja u elektronskim komunikacijama i poštanskim uslugama, dok RNIDS upravlja nacionalnim internet domenima i doprinosi digitalnoj bezbednosti. Ova saradnja je od suštinskog značaja za kreiranje efikasnog sistema zaštite podataka i informacija, što je i tema konferencije.

Značaj saradnje i zajedničkog pristupa

Konferencija je naglasila važnost zajedničkog delovanja i odgovornog pristupa svakog pojedinca u cilju postizanja adekvatnog nivoa bezbednosti u sajber prostoru. Ovaj pristup je neophodan jer se izazovi u oblasti informacione bezbednosti konstantno razvijaju, a samim tim i potreba za kontinuiranim usavršavanjem i adaptacijom.

Uvodna obraćanja i Ključne teme konferencije

Marko Jovanović, pomoćnik ministra za informaciono društvo i informacionu bezbednost, otvorio je konferenciju, naglašavajući potrebu za redovnim okupljanjem stručnjaka radi razmene znanja i iskustava. Duško Kodžić, direktor Sektora za informacionu bezbednost i tehnologije RATEL-a, istakao je važnost individualnog pristupa korisnika za postizanje visokog nivoa bezbednosti. Dejan Đukić, direktor RNIDS-a, naglasio je potrebu za kontinuiranom razmenom informacija i iskustava u oblasti informacione bezbednosti.

Zakon o informacionoj bezbednosti i NIS2 direktiva

Milan Vojvodić, predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija, predstavio je Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti, koji ima za cilj usklađivanje domaćih propisa sa evropskim regulatornim rešenjima, posebno sa NIS2 direktivom. Ovaj zakon je ključan za unapređenje informacione bezbednosti u Srbiji, jer definiše nadležnosti i postupanje u slučaju sajber pretnji i incidenata.

Nadležnosti i planovi Nacionalnog CERT-a

Dr Marko Krstić, rukovodilac službe za informacionu bezbednost i poslove Nacionalnog CERT-a, predstavio je tekuće aktivnosti i planove ove organizacije. Nacionalni CERT ima značajnu ulogu u sprečavanju i reagovanju na sajber incidente, kao i u podizanju svesti o rizicima i pretnjama u sajber prostoru.

Panel diskusije: Aktuelne teme i izazovi

Tokom konferencije, održane su panel diskusije koje su se fokusirale na različite teme u oblasti informacione bezbednosti. Posebna pažnja bila je posvećena veštačkoj inteligenciji, njenom potencijalu, ali i rizicima koji proističu iz njene zloupotrebe. Drugi panel je bio posvećen rizicima i pretnjama u finansijskom sektoru, gde su stručnjaci raspravljali o načinima zaštite i regulisanju obaveza i odgovornosti pružalaca finansijskih usluga.

Inicijative za podizanje svesti i edukaciju

Važan segment konferencije bio je posvećen inicijativama za podizanje svesti i znanja iz oblasti informacione bezbednosti. Predstavljene su različite platforme i projekti poput “Pametno i bezbedno”, Cyber Security kviza, aktivnosti organizacije Women4Cyber, i projekta ReWIRE, koji su usmereni na edukaciju i informisanje građana i organizacija o važnosti informacione bezbednosti.

Svest i Odgovornost

Konferencija je jasno ukazala na važnost svesti i odgovornosti svakog pojedinca u održavanju visokog nivoa informacione bezbednosti. Uz zajednički napor i kontinuiranu saradnju, moguće je postići znatne napretke u zaštiti podataka i informacija u sajber prostoru. Ovakvi događaji su od suštinskog značaja za razmenu znanja, iskustava i najboljih praksi, te za dalji razvoj i unapređenje sajber bezbednosti u Srbiji.


Omogućite notifikacije OK Ne, hvala