Elon MuskElon Musk

Uvod u krizu u OpenAI

Situacija u OpenAI, kompaniji za razvoj veštačke inteligencije, dostigla je novi vrhunac sa nedavnim otpuštanjem izvršnog direktora Sema Altmana. Iznenadna promena na čelu kompanije izazvala je talas reakcija, kako unutar same organizacije, tako i u široj javnosti.

Ulazak Elona Muska u Centar Pažnje

Elon Musk, suosnivač OpenAI, ponovo je dospeo u središte pažnje kada je na platformi X objavio anonimno pismo koje sadrži neoverene optužbe protiv Altmana. Iako je pismo brzo uklonjeno sa GitHub-a, platforme na kojoj je prvobitno objavljeno, njegov sadržaj već je privukao veliku pažnju.

Odgovor zaposlenih na otpuštanje Altmana

Zaposleni u OpenAI pokazali su izuzetnu lojalnost prema Altmanu, sa preko 95% osoblja izražavajući spremnost da napuste kompaniju ukoliko on ne bude vraćen na poziciju. Ovaj korak ističe duboko ukorenjeno poverenje koje je Altman uspeo izgraditi među svojim timom.

Optužbe u anonimnom pismu

Anonimno pismo, koje je Musk istakao, iznosi teške optužbe protiv Altmana, kao i Grega Brokmana, suosnivača OpenAI. Pismo tvrdi postojanje “uznemirujućeg obrasca obmane i manipulacije” od strane obojice, navodeći njihovu “nezajažljivu težnju za postizanjem opšte veštačke inteligencije (AGI)” kao glavni motiv.

Muska i Altmana – Od Suosnivača do Rivala

Musk i Altman, nekad bliski suosnivači OpenAI, navodno su se udaljili, a njihovo rivalstvo se dodatno pojačalo ove godine kada je Musk pokrenuo novu AI kompaniju, xAI, direktno se suprotstavljajući ChatGPT-u.

Počeci OpenAI i ulazak Elona Muska

OpenAI je osnovan kao neprofitna organizacija 2015. godine, sa Altmanom i Muskom kao ključnim igračima. Musk je u početku uložio značajna sredstva u OpenAI i bio instrumentalni deo tima, ali se njegov odnos sa Altmanom i projektom promenio 2018. godine, što je dovelo do njegovog povlačenja sa projekta.

Dalji koraci i istraga

Unatoč sumnjama u autentičnost anonimnog pisma, Musko isticanje optužbi dodatno pojačava tenzije između njega i Altmana. U međuvremenu, OpenAI-ov odbor direktora nastavlja da istražuje optužbe protiv Altmana, dok se spekuliše o mogućem njegovom povratku u kompaniju.

Razvija u senci kontroverzi

Dinamika unutar OpenAI, kao i odnos između Muska i Altmana, nastavlja da se razvija u senci kontroverzi. Dok OpenAI prelazi kroz ovu krizu, svet veštačke inteligencije pažljivo prati svaki novi razvoj događaja, čekajući da vidi kako će se ovi događaji odraziti na budućnost kompanije i polja AI u celini.


Omogućite notifikacije OK Ne, hvala