Apple iPhone 13 Pro sa novim USB Type-C portomApple iPhone 13 Pro sa novim USB Type-C portom

Kraj “Plavih” i “Zelenih” Debat: RCS Dolazi na iPhone

Korisnici iPhone-a će konačno moći uživati u Rich Communications Services (RCS) od sledeće godine, kako je najavljeno u nedavnom saopštenju kompanije Apple. Dok je iMessage izuzetno efikasan kada šaljete poruke drugim korisnicima iPhone-a, iskustvo se komplikuje ukoliko razgovarate sa korisnikom Android uređaja. Ova promena, koja je iznenadila mnoge, predstavlja Apple-ov odgovor na dugogodišnju inicijativu da se omogući bolja komunikacija između iOS i Android platformi.

Kako “Zelene Kuglice” postaju prošlost

Jeste li čuli za raspravu o “plavim” i “zelenim” balonima? Korisnici iPhone-a su često favorizovani, dok su oni sa Android uređajima optuživani da su izopšteni iz grupnih razgovora. Razlog za ovo je jednostavan: kada šaljete poruku osobi koja koristi Android, iOS prelazi na SMS i MMS, stare metode slanja poruka koje ne podržavaju mnoge moderne funkcije. Ovo može rezultirati kompresovanim fotografijama i video zapisima lošeg kvaliteta, kao i manje efikasnim grupnim razgovorima. Pored toga, postoji i zabrinutost u vezi sa bezbednošću, s obzirom da SMS ne podržava enkripciju.

RCS kao rešenje za probleme

RCS, iako nije sasvim nova tehnologija, obećava rešenje za mnoge od navedenih problema. Sa RCS-om, korisnici će moći komunicirati preko Wi-Fi-a, slati medije visokog kvaliteta, zvučne poruke i veće datoteke. Ispravno implementiran, RCS bi takođe trebalo da pruži određeni nivo enkripcije, možda ne toliko snažne kao iMessage trenutno pruža, ali značajno sigurnije od SMS-a.

Google-ovo lobiranje za RCS na iPhone-u

Google već neko vreme lobira da Apple prihvati RCS i unapredi komunikaciju između Android i iPhone uređaja. Čak je i kompanija Nothing preduzela vanredne mere kako bi “donela iMessage na Android”. U isto vreme, Evropska unija nedavno je označila iMessage kao “aplikaciju vrata” koja bi trebalo da se otvori za druge sisteme.

Apple-ovo iznenađujuće obećanje

Iznenađujuće je što je Apple, uprkos borbi protiv ove oznake, objavio da će implementirati RCS na iPhone-ima krajem 2024. godine. Ova vest dolazi kao preokret u odnosu na stav koji je Tim Cook izneo prošle godine, tvrdeći da korisnici Apple-a nisu izrazili posebnu potrebu za “velikim ulaganjem” u RCS.

Budućnost komunikacije na iPhone-u

Iako Apple još uvek nije dao detalje o tačnom datumu i procesu implementacije RCS-a na iPhone-ima, očekuje se da će iMessage i dalje ostati standard za komunikaciju između Apple uređaja. Kada komunicirate sa drugim iPhone-om, iMessage će i dalje biti prva opcija. Međutim, ukoliko kontaktirate Android uređaj, iPhone će “preći” na RCS, slično kao što to radi trenutno sa SMS i MMS porukama.

Apple nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, ali je portparol kompanije izjavio za 9to5Mac: “Sledeće godine ćemo dodati podršku za RCS Universal Profile, standard trenutno objavljen od strane GSM asocijacije. Verujemo da će RCS Universal Profile pružiti bolje iskustvo interoperabilnosti u poređenju sa SMS ili MMS. Ovo će raditi uz iMessage, koji će i dalje biti najbolje i najsigurnije iskustvo slanja poruka za korisnike Apple uređaja.”

Google pozdravlja Apple-ovo učešće u unapređenju RCS-a

Google je takođe pozdravio ovu odluku, izjavivši da “svi zaslužuju komunicirati na moderan i siguran način, bez obzira na to koji telefon koriste.” Dodali su da su sarađivali sa mobilnom industrijom kako bi ubrzali usvajanje RCS-a i da se raduju saradnji sa Apple-om u implementaciji ove tehnologije na iOS-u, na način koji će odgovarati svima.

U zaključku, korisnici Apple uređaja mogu se radovati poboljšanjima u načinu komunikacije sa korisnicima Android uređaja, dok se otvara novo poglavlje u vezi sa interoperabilnošću između iOS i Android platformi. Ovo obećava bolje iskustvo slanja poruka, sa većom sigurnošću i podrškom za moderne funkcije, čime se korak bliže ostvaruje vizija univerzalnog standarda za mobilnu komunikaciju.


Omogućite notifikacije OK Ne, hvala