Ukupan broj korisnika 4G mreže u Kini premašio je 1,08 milijardi krajem aprila dok mobilna mreža u zemlji snažno napreduje.

Prema informacijama Ministarstva za industriju i informacione tehnologije, krajem prošle godine broj korisnika bio je nešto ispod milijarde, kada je 4G mrežu koristilo 2,6 odsto mobilnih pretplatnika manje nego danas, kada je koristi njih 72,9 odsto.

Najveće kineske telekomunikacione kompanije „Čajna Telekom” i „Čajna Junikom” dobili su u pomenutom periodu ukupno oko 10 miliona korisnika. S druge strane, „Čajna Mobajl”, sa najvećim brojem korisnika usluga 4G, zabeležila je pad u poslednje četiri godine, jer je u tom periodu ostala bez 2,43 odsto klijenata.

Kina ima najveću 4G mrežu u svetu koja se i dalje širi, a do kraja godine planirano je otvaranje još 450.000 baznih stanica što će omogućiti još bolju pokrivenost i prijem signala u zgradama, liftovima, kao i na putevima i železnici.

Porast broja korisnika 4G mreže pojačao je potrošnju podataka. Pretplatnici su prošlog meseca iskoristili u proseku 3,41 gigabajt podataka, što je porast za 154 odsto u odnosu na prošlu godinu.


Omogućite notifikacije OK Ne, hvala