Prvi roboti specijalizovani za spremanje hunanske kuhinje, prvi svoje vrste, otpočeli su sa kuvanjem lokalnih jela u restoranu u gradu Čangša, u provinciji Hunan, u centralnoj Kini.
Roboti, koji čuvaju recepte i tehnike kuvanja za 40 vrsta jela, mogu završiti kuvanje prženog mesa sa paprikom za dva minuta.
„Želimo da naši korisnici uživaju ne samo u jelima, već i u standardizovanom načinu pripreme”, rekao je Li Džiming, 45, izumitelj robota i vlasnik restorana.
Sa standardizovanim robotima-kuvarima, Li se nada da će se restorani lokalne kuhinje u Hunanu otvoriti širom sveta, poput KFC-a i Mekdonaldsa.
“U gradu Čangša, restorani čije su veličine slične našem, moraju angažovati osam do deset kuvara i pomoćnike u kuhinji. Dok su našem restoranu potrebna samo dva pomoćnika i tri robota”, objasnio je Li.
Kuhinjski pomoćnik u Lijevom restoranu stavljaju sastojke u kutije, tako što odvaja posebno začine, povrće i meso i postavi ih na za to određeno mesto, potom pritisnite dugme “ON” i robot obavi kuvanje, ali i očisti šporet.
Nije lako dizajnirati ove multifunkcionalne robote-kuvare. Li je u taj rad uložio četiri godine i skoro deset miliona juana (1.6 miliona dolara).