U okviru organizacije „Hrana za dusu“, Grundig, medjunarodni brend bele tehnike i Masimo Botura, svetski priznat kuvar, pokrenuce projekat „Refettorio Gastromotiva“ tokom Olimpijskih igara 2016. u Rio de Zaneiru u okviru kojeg ce kuvari pripremati izvrsne i hranljive obroke od viska hrane iz Olimpijskog sela.
Preko 10.500 sportista iz 205 razlicitih zemalja sveta pojesce gotovo 14 miliona obroka tokom igara, sto znaci da ce se napraviti nekoliko miliona tona otpada. U okviru projekta „Refettorio Gastromotiva“, vrhunski kuvari ce ponovo iskoristiti vise od 12 tona viska hrane iz Olimpijskog sela i napraviti 19.000 obroka (120 obroka na dan), koji ce biti posluzeni na toj lokaciji.
Ovaj jedinstveni projekat narodne kuhinje, u kome ce ucestvovati Masimo Botura i drugi vodeci medjunarodni kuvari, odvijace se u saradnji sa Brazilskom neprofitnom organizacijom „Gastromotiva“, osnovanom od strane Dejvida Herca, ciji je cilj da transformise zivote socijalno ugrozenih ljudi uz pomoc hrane.
Podrzan od strane Grundiga, „Refettorio Gastromotiva“ ce ciniti deo Inicijative za odrzivu hranu Olimpijskog komiteta u Riu 2016, i bice opremljen inovativnim Grundig proizvodima kako bi se produzio rok trajanja hrane i ponudila najkvalitetnija kulinarska podrska.
Osim toga, „Refettorio Gastromotiva“ bice srediste projekata vezanih za hranu i drustvenu inkluziju, kako bi se negovalo i telo i dusa: nudice radionice za zajednicu o ishrani i zdravoj hrani za porodice, kuvare i skolske upravnike, kao i radionice o maksimalnom iskoriscavanju hrane.
„Veoma smo ponosni sto cemo ucestvovati u ovom jedinstvenom kulturnom projektu. Sinergija izmedju Grundiga i „Hrane za dusu“ izgradjena je na istinskom postovanju hrane, s ciljem da se baca manje hrane i nahrani vise ljudi“,izjavio je ovim povodom Hakan Bulgurlu, generalni direktor Arcelika.
Kao premijum globalni brend sa snaznom svescu o ekologiji, Grundig predvodi inicijativu smanjenja bacanja hrane u svetu: u proseku 1,3 milijarde tona jestive hrane baci se svake godine. Poznat po svojoj filozofiji „Postuj hranu“,Grundig smatra da ljudi treba da uzivaju u dobroj hrani – i da je postuju. Stoga, znacaj odrzivosti je ono sto tera kompaniju da osmisljava inovativne karakteristike proizvoda, koje duze cuvaju hranu svezijom, a pritom trose manje energije.
Rezultat ove filozofije karakteristicne i za neprofitnu organizaciju „Hrana za dusu“ Masima Boture je savrseno partnerstvo za podizanje svesti o bacanju hrane u svetu i inspirisanje ljudi da se bore protiv bacanja hrane u kuhinji.